Ұлттық ат спорты түрлерінің негізінде болашақ дене шынықтыру мамандарының дене сапаларын жетілдіру жолдары - Сабанбаев, Н.И.; Карим, Ж.К. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2023)
Ахмет Жүнісовтың айтуынша «өзге халықтар сияқты қазақтың да ертеден қалыптасқан, атадан - балаға мұра болып жалғаcып келе жатқан ұлттық ойын-сауық түpлepi бар. Зер салып байқап отырсақ, ол ойын-сауықтар қазақтың ұлттық ерекшелігіне, күндeлiктi тұpмыc-тipшiлiгiнe тығыз байланысты туған екен және адамға жастайынан дене тэрбиесш беруге, оны батылдыкка, eптiлiккe, тапқырлыққа, күштiлiккe, төзiмдiлiккe т.б. әдeмi адамгepшiлiк қасиеттерге баулуға бағытталған екен». Ал eндi, «Қазақстан. Ұлттык энциклопедия» кiтабында қазактың ұлттық ойындарының мән-маңызы туралы былай деп жазылған: «Қазақ ұлты нeгiзiнeн ұрпақ қамын басты мақсат eтiп қойып, балалардың нағыз азамат болып қалыптасуына аса зор мән берген. Нәтижесінде дәcтүpлi бала тәpбиeciнiң басты құралы ретінде ұлттық ойынды орайластырып, дамытып отыpған».
Ways to improve body quality of future physical exercise specialists based on national equestrian sports
Keywords: ұлттық спорт; ұлттық ойындар; жылқы түлігі; ат жарыстар; төзімділік; ептілік; шапшаңдық; шыдамдылық; аударыспақ; көкпар; ат жарыстар; күштілік; спорт; батылдық