Қазіргі қыпшақ тобындағы тілдердің қыпшақтық белгілерінің қалыптасуы жəне этногенез мəселелері - Ескеева, М.Қ. (ҚарМУ баспасы, 2012)
Мақалада түркілік ескерткіштер материалдары қазақ тілі грамматикасымен байланыстырыла қарастырылады. Автор қазіргі қыпшақ тобындағы тілдердің қыпшақтық белгілерінің қалыптасуы, эт- ногенез мəселелеріне тоқталады. Қыпшақ бірлестігі құрамында болған тілдерге кеңінен сипаттама береді, оның зерттелу тарихына жəне түркі тілдерін зерттеуші-ғалымдардың еңбектеріне тоқталады. Қыпшақ тобындағы тілдерде сөйлеуші этностардың барлығының көне қыпшақ тіліне белгілі бір дəрежеде қатысы бар екендігі айқындалып, дəлелденеді. Түркі халықтары тілінің қалыптасуының күрделі де қайшылықты лингвоэтникалық, лингвоэволюциялық даму жолынан өту құбылысы жан- жақты сипатталады.
Проблемы этногенеза и вопросы формирования языковых кипчакских признаков в группе современных кипчакских языков
Keywords: қыпшақ тобы; қазақ тілі грамматикасы; салыстырмалы талдау; түркі халықтары; қазіргі зерттеулер; этногенез мəселесі; қалыптасу