Қазақстан қоғамының əлеуметтік жаңғыруындағы қала мəдениетінің рөлі - Манасова, М.М.; Карипбаев, Б.И. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2022)
Мақалада қалалық мəдениеттің əртүрлі аспектілерін зерттеуге жəне оны тұтас талдауға арналған əлеуметтанулық, тарихи, мəдени ой саласындағы зерттеулер бар. Қала мəдениетін зерттеу гуманитарлық білім жүйесіндегі ұзақ уақыт бойы ең көп зерттелген күрделі жəне өзекті тақырыптардың бірі. Қазіргі заманғы мəдениетті қала тарихынан тыс, оның барлық аспектілерін, ең алдымен, өткеннің құндылықтарын өзектендіретін əдет-ғұрыптар мен дəстүрлерді қоса алғанда, толық түсіну жəне игеру мүмкін емес. Қазіргі шындық қалалық шындықты түсінудің метафизикалық, мəдени-тарихи, əлеуметтік-мəдени деңгейлерін ескере отырып, қаланы дамыту бағдарламаларын жүзеге асыруға мүмкіндік беретін теориялық жəне қолданбалы аспектілерді біріктіретін қала туралы идеяны қажет ететін сияқты. Қазақстанның көптеген қалаларында мəдени дамудың біртұтас бағдарламасы жоқ, сонымен қатар шенеуніктер мен қала тұрғындарының түсінігінде қала мəдениетін оның тұрғындарының барлық қызметінің нəтижелерінің бірлігінде болудың тұтас тəсілі ретінде түсіну жоқ. Қалалық мəдениетті əртүрлі аспектілерде зерттеуге арналған көптеген жұмыстарға қарамастан, ғылыми əдебиеттерде қаланың мəдени өмірге қатысуының тұтас бейнесін жəне əлеуметтік-мəдени процестер шеңберіндегі осы қатысудың рөлін бейнелейтін қазақстандық қоғамдағы қалалық мəдениеттің рөлін кешенді талдау əлі де жетіспейді. Мақаланың мақсаты қаланың мəдени құбылыс ретіндегі маңыздылығын ғылыми тұрғыдан қарастыру, теориялық ережелер мен əдістерді қолдана отырып, оны ғылыми зерттеу мен басқаруда мəдени факторларды ескеруге көмектесетін тұжырымдар жасау
Роль городской культуры в социальной модернизации казахстанского общества
The role of urban culture in the social modernization of Kazakhstan’s society
Keywords: қала; астана; урбанизация; мəдениет; өркениет; Қазақстан; қала тұрғындары; қазіргі заманғы мəдениет; мұражай