Электрондық сауда жағдайында компанияның бағалау стратегиясын қолданудың мүмкіндіктері - Төлеуұлы, А.; Тылл, Л. (ҚарМУ басп., 2019)
Мақалада электронды сауда нарығында баға стратегиясын қалыптастыру ерекшеліктері қарастырылды, ол көбінесе Интернет желісінің дамуы мен қолжетімділігіне байланысты: сатып алушылар енді əртүрлі сатушылардың тауарлары мен бағаларын тез жəне оңай салыстыра алады. Мақала авторлары тиімді баға стратегиясын құру жəне экономикалық негізделген бағаны белгілеу үшін компания баға құраушы факторларды ескеруі тиіс, ол бағаның деңгейіне, серпініне жəне арақатынасына əсер етеді: өндіріс шығындарын есепке алу, тауардың немесе қызметтің құндылығы, сұраныс, бəсекелестік, мемлекеттік реттеу дəрежесі. Авторлардың пікірінше, электрондық сауда нарығындағы бағаға əсер ететін барлық факторларды екі түрге бөлу керек: ішкі (компанияның стратегиясы мен тактикасы, өндірістік шығындар, адами капитал) жəне сыртқы (нарықтағы сұраныс, мемлекеттік реттеу, бəсекелестердің бағасы). Мақалада баға стратегиясын қалыптастыру электрондық сауда саласындағы баға белгілеу қағидаттарына байланысты. Ғалымдардың пікірлерін ескере отырып, мақала авторлары электрондық сауда нарығында баға стратегиясын қалыптастыру бойынша нақты тұжырымдарды анықтаған: сыртқы жəне ішкі факторларды ескере отырып, баға белгілеу саясатын өзгертеді; нарықтағы сұраныс пен ұсыныстарға жедел ден қоя отырып, стандартты баға стратегиялары туралы түсініктерді қалыптастырады; сатушыларға тұтынушы туралы ақпараттың үлкен көлемін алуға мүмкіндік бере отырып, нарықта баға стратегиясын пайдалануды айтарлықтай жеңілдетеді.
Возможности применения ценовой стратегии компаний в условиях электронной торговли
The possibilities of applying the pricing strategy of companies in e-Commerce
Keywords: баға стратегиясы; электрондық сауда; электрондық сауда нарығы; баға қалыптастыру; баға құраушы факторлар; баға белгілеу қағидаттары