Креативті ойлауды дамытудың тәсілдері мен техникалары - Абдикалыков, К.; Жұмабек, А.А. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2023)
Функционалдық сауаттылықтың құраушысы саналатын креативті ойлаудың Гилфорд тестісімен тексерілетін дивергенттік және Медник тестісімен тексерілетін конвергенттік ойлау тәсілдері қарастырылған. Креативті ойлауды қалыптастырудың тәуелді факторлары көрсетілген. Креативтілікті дамытудың бірнеше техникалары: Креативті жазу техникасы, Алекс Осборнның миға шабуылы, Тони Бьюзеннің ментальды картасы, шифрлау, суретпен кескіндеу, басқатырғыш пен ребустарды шешу, Г.Дэвистің тест-сұрақнамасы мысалдармен берілген.
Keywords: функционалдық сауаттылық; креативті ойлаудың түрлері; дивергенттік ойлау; конвергенттік ойлау; Гилфорд тестісі; Медник тестісі; креативті ойлауды қалыптастырудың тәуелді факторлары; креативтілікті дамытудың техникалары