Некоторые данные по физико-химическим свойствам поверхности хризотил-асбестового волокна - Ибраев, С.А.; Отаров, Е.Ж.; Зейниденов, А.К. (Изд-во КарГУ., 2011)
Мақалада Жітіқара кен орнының хризотил-асбест талшықтарының беткейінің физикалық-химиялық қасиеттерінің зерттеу нəтижелері келтірілген. Хризотил-асбест талшығы химиялық құрамы бойынша магний, темір, кальций жəне натрий гидросиликатты минерал болып табылады. Оның физикалық-химиялық қасиеттерінің басқа кен орнындарынан елеулі айырмашылықтары бар. Зерттеу нысанының физикалық-химиялық қасиеттерін жəне бейнелерінің таспасын алу үшін расторлық электрондық микроскоп пайдаланылды. Зерттеу жүргізу барысында хризотил-асбест талшықтарының локалдық химиялық құрамы жəне морфологиялық сипаттамалары алынды. The article is examined the results of research of physical and chemical properties of a surface of chrysotile asbestine fibers in Jitikara ore deposit. By a chemical compound chrysotile -asbestine minerals are water silicates of magnesium, iron, calcium and sodium. The fibrous structure is most brightly expressed at asbestos of serpentine groups where one kind of chrysotile -asbestos refers to. Its physical and chemical properties essentially differ in different deposits. For studying physical and chemical properties and reception of images of a surface of samples the raster electronic microscope was used. During researches the local chemical compound and morphological characteristics of chrysotile -asbestos fibers have been received.