СОСТОЯНИЕ БИОХИМИЧЕСКОГО ПРОФИЛЯ ОРГАНИЗМА В УСЛОВИЯХ НЕГАТИВНОГО ВОЗДЕЙСТВИЯ ПРОИЗВОДСТВЕННЫХ ФАКТОРОВ - Джангозина, Д.М.; Жумашева, К.А.; Ажигалиева, Б.С.; Бодеева, Р.Т.; Кенжин, Ж.; Айтымов, А. (Изд-во КарГУ., 2009)
Авторлар көмір өндіруші шахтерлардың ағзасына өндірістік ортаның əсерінен жасушалық метаболизм жағдайын алғашқы рет зерделеп отыр. Оларда дірілдік патологияның дамуының ауру тудыратын бастаушы түйіндердің бірі — дерт ағыны ауырлығымен жəне айқын көрінген синдромдармен қатар тотықтырғыштық қорғаныс жүйесін тежеуді үдету жағдайындағы липидтердің түбегейлі еркін тотығуы болып табылатыны көрсетілген. Липидтердің перекистік тотығатын өнімдерінің деңгейін тұрақты түрде арттыру жарғақшаның жүйелі өзгерістері, құрылымы мен функциясының бұзылуы тəн «липидтік тотықтыру» синдромының қалыптасуы дəлел бола алады.
Keywords: производственные факторы; условия негативного действия; физический природы; организм; биохимический профиль