Turk dunyasi yuksekogretim sistemlerindeki kalite meselesi - Kelesbayev, D. (Ye.A.Buketov Karaganda State University Publ., 2014)
Türk Dünyası (TD), uluslararası düzeyde bulunduğu konumu geliştirebilmek amacıyla birçok alanda olduğu gibi eğitim, özellikle yükseköğretim alanında işbirliklerini güçlendirerek evrensel ölçüleri yakalama uğraşındadır. Uluslararası düzeydeki eğitim kalitesinin göstergeleri açısından TD’nın eğitim kalitesini yükseltmeye yönelik alması gereken uzun mesafesi var olduğu görülmektedir. Dolayısıyla, bu çalışmamızda TD’ının eğitim sistemindeki kalite meselesine çözün bulmak ve eğitim kalitesini iyileştirilmesine yardımcı olmak ve bu alanda yapılacak çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla eğitim sistemini bir bütünlük içinde ele alan sistematik bir kalite iyileştirme aracı olarak Kalite Fonksiyon Yayılımı (KFY) ele alınmıştır. Çalışma kuramsal bir çalışmadır, yani bir üniversiteye kuramsal olarak uygulanacaktır ve ileride TD üniversitelerinde KFY uygulaması yapmak isteyen araştırmacılara ve TD’nın eğitim sistemine yol gösterici niteliktedir. Ayrıca, TD’nın eğitim sisteminde KFY’nın başarıyla uygulanması, bilgi toplumuna uygun bir yüksek kaliteye ve uluslararası standartlara sahip eğitim sisteminin oluşlturulması açısından çok önemlidir.
Түркі тілдес мемлекеттердің жоғары білім беру жүйесіндегі сапа мəселесі
Quality issue in higher education systems of Turkish world
Keywords: Kalite; Eğitim Kalitesi; Kalite Fonksiyon Yayılımı; Üniversiteler