Есеп берудің халықаралық стандарттарына сəйкес кəсіпорынның қаржылық жағдайын талдаудың ғылыми-əдістемелік негіздері - Ақбаев, Е.Т.; Ағымбай, А.О.; Сейталинова, А.С.; Орынбасарова, Е.Д. (Вестник Карагандинского университета, 2016)
Авторлар кəсіпорынды басқару ілімі мен тəжірибесінде пайдаланатын экономикалық талдау түрлеріне айрықша көңіл бөлген. Мақалада қаржылық жəне басқарушылық талдаудың өзара əсерлесу тұстары қарастырылған. Қаржылық талдау тəжирибесінде қолданылатын негізгі тəсілдер суреттелген. «Кəсіпорынның қаржылық жағдайы» ұғымына анықтама берілген жəне ұйымның қаржылық жағдайын талдау мəні пайымдалған. Кəсіпорынның қаржылық жағдайын талдаудың басты мақсаты жəне негізгі міндеттері ашылып көрсетілген.
Keywords: экономикалық талдау; түрлері; қаржылық жəне басқарушылық талдау; мазмұны; мақсаты; міндеттері; қаржылық жағдай; ақпараттық база