Развитие права собственности в традиционном обществе казахов - Сакиева, Р.С.; Байжанова, К.У. (Изд-во КарГУ, 2011)
Мақалада қазақ мемлекеттілігінің тарихындағы меншік қатынастарының дамуы туралы мəселе қарастырылған. Авторлар сақ тайпа одақтарындағы, үйсіндердегі, қаңлылардағы, түргештердегі, түркі тайпаларындағы, сондай-ақ Қазақ хандығындағы меншік қатынастарының дамуы туралы жазған. Сонымен қатар меншік қатынастарының мəнін ашуға тырысқан, яғни меншік құқығының объектілері: жер, мал, мүлік, құлдар жайлы жəне меншік құқығының субъектілері: хандар, сұлтандар, билер, батырлар, қатардағы көшпенділер туралы ақпарат зерделеген. Меншік қатынастарының дамуына əсер еткен негізгі факторлар туралы мəселеге, яғни мал шаруашылығы, жер өңдеу, тауар-ақша қатынастарының дамуы, Ресейдің отарлау саясатының əсері сияқты мəселелерге, көп көңіл бөлінген. In scientific article «Development of ownership in traditional society of the kazakhs» is considered question about development attitude to property in kazakh steppe on length of the whole histories state. The Authors have in detail described the relations to property beside sakses tribes alliance, beside uisuns, каnguis, turgeshes turkic tribe, as well as in Kazakh Khanate. The Authors tried to reveal essence an attitude to property i.e., objects of ownership, as the land, live-stock, property, slaves; have in detail analysed the legal position a subject ownership, as khans, sultans, beat, warrior, ordinary nomads. Plenty of attention are spared question about the main factor influenced upon development attitude to property, as cattle breeding, husbandry, development commodity-money attitude, influence colonial politicians to tsarist Russia.