Ауыз әдебиеті үлгілері арқылы мектепалды жастағы балаларда тәртіптілік қалыптастырудың жолдары - Халитова, И.Р.; Абдуманнапова, С.У. (Е.А.Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2023)
Мектеп жасына дейінгі баланың негізгі қасиеттері балалы шақтан басталады. Бұл процестің қаншалықты сәтті жүзеге асырылатындығы көбінесе баланың тәртіп пен тәрбиесіне байланысты. Мектепке дейінгі жас – баланың жалпы дамуының негізгі, барлық жоғары адами қағидаларының бастапқы кезеңі. Мектеп жасына дейінгі балаларды тәрбиелеудің бір құралы – ауыз әдебиеті үлгілері болып табылады. Мақалада қолдануға тиімді ауыз әдебиеті үлгілеріне сипаттама беріліп, осы мәселені зерттеген қазақ және алыс-жақын шетел ғалымдарының еңбектеріне тоқталған. Тек халық әдебиеті туындылары мектеп жасына дейінгі балалардың психофизиологиялық ерекшеліктеріне сәйкес келетін терең даналықты, тілге жеңілдікті, есте сақтаудың қарапайымдылығын біріктіреді.
Способы формирования дисциплины у дошкольников на образцах устной литературы
Ways of discipline formation in preschool children through samples of oral literature
Keywords: мектеп жасына дейінгі бала; тәртіп; ауыз әдебиеті