Интерполимерные сорбенты - Жакина, А.Х. (Изд-во КарГУ, 2010)
Алғаш рет желатин қатысындағы гумин жəне нитрогумин қышқылдарының полимерлі комплекстері алынды. Бастапқы қоспа құрамынан алынған комплекстердің қышқыл-негіздік жəне сорбциялық қасиеттеріне əсері зерттелді. Гуматты комплекстермен салыстырмалы түрде суды металл иондарынан тазартудың сорбциялық процестерінде нитрогуматты комплекстердің əсерінің жоғары екендігі анықталды. For the first time polymeric complexes of gumic and nitrogumic acids with jelatine were obtained. Influence of structure of an initial mix on the acid-alkaline and sorptional properties of the obtained complexes was investigated and increase of these properties under the influence of gelatinous gel was noted. The big efficiency nitrogumic complexes in sorptional processes of water treating from ions of metals in comparison with gumic was shown.
Keywords: сорбент; гуминовое соединение; катионнобменник; очистка воды и почвы; сорбционная характеристика; интерполимерный комплекс