Наомаху көмір өндіру фракциясының сипаттамаларын зерттеу - Ен, Шау; Сишун, Жу; Шини, Ю.; Лили, Жен; Байкенов, М.И.; Татеева, А.Б.; Бүлэш, Ж.; Кокжалова, Б.З.; Рахимжанова, Н.Ж.; Каримова, А.Б. (ҚарМУ баспасы, 2016)
Ғылыми зерттеу объектісі — Наомаху көмірі. Өндіру қондырғыларын пайдаланып, жоғары температура мен жоғары қысымда көмір шикізатын үш түрлі қатты затқа бөледі: қалдық — Rd, еритін — SL жэне ерімейтін — DP заттар [1]. Көмірдің ерігіштігі температура, көмірдің бөлшектері мен DP жэне SL мөлшерінің эсерімен салыстырады, RC, RD, DP, SL өнеркэсіптік, элементтік, грави- метриялық талдаулары жүргізіліп жэне инфрақызыл спектрі зерттелді [2]. Еріткіш көлемі тұрақты болған кезде көмірдің қосылу мөлшері жоғарлаған сайын DP өндіру деңгейі ұлғаяды, SL деңгейі шамалы төмендейді. Температура 375 °С-тан жоғары болғанда пиролиз реакцияларына түседі, нэтижесінде SL өнім көрсеткіші қарқынды өседі. Еріткіш ретінде тетралин мен 1-метилнафталин қолданған кезде DP жэне SL жалпы өндіру жүйесі ұқсас, олардың еріткіш қарқындылығы толуолдан да жоғары болды [3].
Исследование переработки фракции угля Наомаху
Research of Naomaohu coal fraction processing
Keywords: Наомаху көмірі; өнім; фракция; толуол; тетралин; 1-метилнафталин; ацетон