Қараманас ауылы және Ташкент өңіріндегі ономастикалық атаулардың шығу тегі - Байтемиров, М. («Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды ұлттық зерттеу университеті» КеАҚ баспасы, 2026)
Бұл мақалада Ташкент қаласына қарасты Қараманас ауылы мен оның маңындағы географиялық атаулардың шығу тегі, тарихи-ономастикалық ерекшеліктері және олардың аймақ мәдениетіндегі орны қарастырылады. Зерттеу барысында өңірдегі жер-су атауларының даму кезеңдері, тілдік құрылымы мен этникалық құрамға байланысты өзгерістері талданады. Сонымен бірге Қараманас ауылының атауының қалыптасу тарихы, оның тарихи тұлғалармен және көне қоныстармен байланысы қарастырылып, аймақтық ономастиканың жалпы сипаттамасы берілді. Мақалада жергілікті және өңірлік зерттеушілердің еңбектері кеңінен пайдаланылып, ономастикалық атаулардың лингвистикалық, мәдени және тарихи маңызын ашуға бағытталған әдістер қолданылды. Зерттеу нәтижесінде Қараманас өңірінің топонимдік жүйесінің өзіндік ерекшелігі, атаулардың қалыптасуында этнонимдер, кәсіби атаулар, табиғи-географиялық сипаттамалар және тарихи оқиғалардың рөлі ерекше екені анықталды.
Keywords: ономастика; топоним; Қараманас; Ташкент; тарихи атаулар; этнотопонимдер; атаудың шығу тегі; аймақтық ономастика; лингвомәдениет