Алаштың Мұхамеджан Тынышбайұлы жəне оның шығыстанушы, тарихшы ретіндегі зерттеулері 135 жылдығына орай - Каренов, Р.С. (ҚарМУ басп., 2014)
Мақалада қазақ халқының біртуар ұлының, тарих, мəдениет жəне қазақтар тұрмысының, қазақ рулары шежіресінің білгір алыбының сан қырлы өмірі мен қызметі суреттелген. Мұхамеджан Тынышбайұлының публицистикалық, ғылыми жəне өлкетанушылық зерттеулерін талдауға жəне бағалауға басты назар аударылған. Оның шығармаларында «қазақ халқы» ұғымын кұрған қазақ рулары мен тайпаларының шежірелік түп тамырлары толығырақ бейнеленген. Тарихи зерттеулердің оны жасаған адамның қайғылы тарихын қайталағаны туралы қорытынды тұжырымдалған: «халық жауы» ретінде атылғаннан кейін ол еңбектерге тыйым салынды, кітапханалар мен сақтау қоймаларынан алынып тасталды. Соңдықтан қазақ зиялыларының көрнекті өкілінің алпыс жылдан астам уақыт өткеннен кейін жарық көрген еңбектері толығырақ зерттелген.
Видный представитель Алашского движения Мухамеджан Тынышбайулы и его научные исследования как историка и востоковеда : к 135-летию со дня рождения
Prominent representative of Alashsky movement of Mukhamedzhan Tynyshbayula and its scientific researches as well as historian, orientalist : to the 135 anniversary since birth
Keywords: Алаш қозғалысы; темір жол қатынасы; атақонысы; өмірбаяны; саясат; Түркісіб құрылысы; ғылыми еңбектері; ұлтжанды азамат; ұлттық мүдде