Қазақстанның азық-түлік қауіпсіздігін арттыру перспективалары - Гриднева, Е.Е.; Қалиақпарова, Г.Ш.; Жанғырова, Р.Н.; Парманова, Р.С.; Кошербаева, А.Б. (Karagandy University of the name of acad. E.A. Buketov, 2023)
Мақсаты: Еліміздің азық-түлік қауіпсіздігінің заманауи жағдайы зерттеудің негізі ретінде қарастырылған. Қазіргі таңда зерттеу тақырыбының өзектілігі маңызды болғандықтан, Қазақстан Республикасының азық-түлік қауіпсіздігін арттырудың мүмкін болатын варианттарын анықтау мен оныңмоделін әзірлеу осы мақаланың мақсаты. Әдісі: Талдау әдісі — қолжетімділік, азық-түлік бағасын реттеу, өмір сүру сапасын жақсарту және т.б. саласында Қазақстанның азық-түлік дамуының талдауы жүргізілді. Өткен кезеңге және азық-түлік қауіпсіздігінің келешегі туралы қорытындылар жасалатын статистикалық әдіс. Модельдеу әдісі азық-түлік қауіпсіздігі моделінің қалыптасуына ықпал етті. Қорытынды: Кезкелген мемлекеттіңазық-түлікқауіпсіздігі қорғалған деп сол елдегі халықтың өз өндірісі есебінен негізгі азық-түлікпен түрақты қамтамасыз етілген жағдайда ғана айтуға болады. Кешенді және жүйелі тәсілдерді ескере отырып экономикалық, әлеуеметтік және экологиялық аспектілерге мән берген жөн. Зерттеу нәтижелері үсынылған азық-түлік қауіпсіздігі моделінде көрсетілген. Тұжырымдама: Зерттеу барысында қол жеткізілгеннегізгі ғылыми ережелер Қазақстанда азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етудің тиімді саясатын дайындау және оны іске асыру үшін ақпараттық-талдамалық материал ретінде пайдаланылуы мүмкін. Табиғи және еңбек ресурстары мемлекетке азық түлік бойынша өзін өзі қамтамасыз ететін ел болуға мүмкіндік береді. Республиканың азық-түлік қауіпсіздігі саласындағы кеңестің қүрылуы мен қызметі қазіргі кезде орын алып отырған барлық мәселелерді шешуге тиіс.
Ргоsресts for іmproving food security in Kazakhstan
Перспективы повышения продовольственной безопасности Казахстана
Keywords: Қазақстан; дағдарыстар; азық-түлік қауіпсіздігі; модель; «жасыл» экономика; ресрурстарды үтымды пайдалану; азық-түлік қауіпсіздігінің факторлары мен қүралдары; ҚР азық-түлік және дәрі-дәрмек қа- уіпсіздігі бойынша кеңесі