Ұлы педагог Ыбырай Алтынсарин – көрнекті ақын, жаңашыл жазушы : туғанына 175 жыл толуына орай - Каренов, Р.С. (ҚарМУ басп., 2015)
Мақалада ХІХ ғасырдың көрнекті ағартушысы, педагогы Ыбырай Алтынсариннің əдеби қызметіне көңіл бөлінген. Оның қазақтың əдеби тілінің қалыптасуы мен дамуына қосқан үлесі туралы қорытынды жасалған. Алтынсариннің əдеби шығармаларында ХІХ ғасырдың екінші жартысындағы қазақ халқының өміріндегі тарихи жəне əлеуметтік өзгерістер суреттелген. Бұл шығармаларда халықты отырықшылдыққа, еңбексүйгіштікке, шындыққа шақырғандығы баяндалған. Өз заманының көрнекті ағартушы ретінде Ы.Алтынсарин Л.Н.Толстойдың, К.Д.Ушинскийдің, И.А.Крыловтың еңбектерін ана тіліне аударғандығы бейнеленген.
Грани творчества Ибрая Алтынсарина : к 175-летию со дня рождения
The brink of creavity of Ibray Altynsarin : to 175-to the anniversary since birth
Keywords: педагог-ғалым; поэзия; əлеуметтік мəселелер; табиғат; көркем проза; əңгімелер; аудармалар