Аймақтық деңгейде инновациялық процеске қатысушылардың өзара іс-әрекетін жандандыру тетігін әзірлеу - Нургалиева, С.Ж.; Бекниязова, Д.С.; Беспалый, С.В. (ҚарУ баспасы, 2021)
Мақсаты: Қазақстан Республикасының өңірлерінде инновациялық қызметті жүзеге асырудың тиімділігін зерттеу бүгінгі күні инновациялық инфрақұрылым қалыптастырылғанын, алайда инновациялық инфрақұрылым элементтері экономиканың инновациялық дамуына елеулі әсер етпейтінін көрсетеді. Осыған байланысты зерт- теудің мақсаты ел өңірлерінің инновациялық әлеуетін толық іске асыруға ықпал ететін аймақтық ғылыми- технологиялық парктің жұмыс істеу моделін әзірлеу болып табылады. Әдісі: Зерттеу барысында сапалық және сандық әдістердің бірлігін қамтамасыз ете отырып, мәселелерді шешуге жүйелі көзқарасты көздейтін ғылыми әдістеме қолданылды. Атап айтқанда, индекстік әдістер, интег- ралдық бағалау әдістері, корреляциялық-регрессиялық талдау (Пирсонның корреляция коэффициенті), бірнеше корреляциялық талдау. Қорытынды: Мақалада аймақтық ғылыми-технологиялық парктің жұмысына корреляциялық- регрессиялық талдау жүргізу негізінде оның республика аймақтарының инновациялық дамуына әсерін баға- лаумен расталған отандық ғалымдардың ғылыми әзірлемелерін коммерцияландыруға жәрдемдесетіні негіздел- ген. Тұжырымдама: Аймақтық ғылыми-технологиялық паркті қалыптастыру ел өңірлері экономикасының бә- секегеқабілеттілігі үшін технологиялық құрамдас бөлікті қамтамасыз ете алады және сол арқылы аймақтардың зияткерлік әлеуетін толық қайтарыммен пайдалануға мүмкіндік береді.
Разработка механизма активизации взаимодействия участников инновационного процесса на региональном уровне
Development of mechanism for activation of participants’ interaction in innovative process at the regional level
Keywords: инновациялық даму; аймақтық ғылыми-техникалық парк; технологияларды коммерциализациялау кеңсесі; қаржылық даму институттары; ғылыми талдамалар коммерциализациясы; «QazTech Ventures» АҚ; инновациялық инфрақұрылым; ғылыми әзірлемелерді коммерцияландыру