Ғалым Жайлыбайдың табиғат лирикасы - Смағұлов, Ж.Қ.; Жанұзақов, Н.Б.; Смақова, Т.С. (ҚарМУ басп., 2016)
Мақалада Ғалым Жайлыбайдың табиғат лирикасы туралы шығармалары қарастырылған. Табиғат лирикасы — лирика жанрының бір түрі, ақынның ішкі жан дүниесін табиғат құбылыстарын сезінуі, бейнелеп суреттеуі арқылы танылатын өлең-жырлар. Біреулер табиғаттың пейзаждық суреттерін жасаса, енді бір ақындар сол табиғат арқылы қоғамдық өмірді, адамның ішкі көңіл-күйін астастыра жырлаған. Заманын жырға қосқан Ғалым шығармаларында елеулі орынды азаматтық лирика құраса, осы азаматтық лирикасының ішінде экология тақырыбы ерекше бас көтереді. Темірді қызған кезінде соғып отырған ұлт тағдырын экологиялық мүшкіл халмен сабақтастыра отырып, оқырманға үлкен ой тастайды.
Пейзаж в лирике Галыма Жайлыбая
The nature lyrics of Galym Zhaylybay
Keywords: табиғат лирикасы; азаматтық лирика; жыр; жанр; фольклор; поэзия; экология; философиялық түйін; иірім; көкжиек