The dynamics of lung cancer incidence rates for the male population of the town of Asbest, Sverdlovsk region - Kashanskiy, S.V.; Berzin, S.A. (Ye.A.Buketov Karaganda State University Publish hous, 2012)
Свердлов облысы Асбест қаласындағы хризотил асбестке бейімделген жəне бейімделмеген ер адамдардың өкпе ісік ауруларының 51 жылда (1958–2008) таралуына эпидемиологиялық зерттеулер жүргізілген. Зерттеу нəтижесінде «Ораласбест» ААҚ көлемді шығарылымдарының азаюы нəтижесінде Асбест қаласының экологиялық жағдайы бірден жақсарды. Осыған байланысты соңғы 20 жылдағы зерттеулер нəтижесі бойынша кейінгі 30 жылда ер адамдардың өкпе ісік аураларының тұрақты төмендеуі тіркелген. В статье проанализировано эпидемиологическое исследование распространенности рака легких у мужчин г. Асбеста Свердловской области за 51 год (1958–2008), профессионально экспонированных и не экспонированных к хризотил-асбесту. Установлено, что в результате уменьшения валовых выбросов ОАО «Ураласбест» произошло кардинальное улучшение экологической ситуации в г. Асбесте, которое через 30 лет привело к устойчивому снижению заболеваемости мужчин раком легких на протяжении последних 20 лет.
Свердлов облысы Асбест қаласындағы ер адамдардың өкпе ісік ауруларының динамикасы