Медициналық жоғарғы оқу орнында қазіргі студент жастардың рухани бағдарын қалыптастыру әдісі ретінде философияны зерттеу - Ломан, Н.Ф.; Алипбекова, Г.Б.; Никифорова, С.А.; Ламанова, А.С.; Рысбекова, Б.Б. (ҚарУ баспасы, 2022)
Мақалада жалпы білім беретін пәндер циклі (ЖБП), атап айтқанда философия сабақтарында қазіргі студент жастардың рухани бағдарларын қалыптастыру әдістемесі мәселесі қарастырылған. Авторлармен дәрігер-студенттерде моральдық нұсқауларды қалыптастырудың кейбір әдістері анықталған. Оқытудың белсенді түрлері арқылы Абай философиясын оқытуға ерекше көңіл бөлінеді. Кері байланыс сауалнамасын талдау түріндегі зерттеу нәтижелері студенттердің көбіне гуманитарлық бағытта оқуды маңызды деп санайтынын, дәрігер мамандығында философияның маңыздылығын атап көрсетеді. Медициналық университеттегі философия пәнінің өзіндік ерекшеліктері бар. Студенттер сабақта өзінің мақсаты мен өмірлік мәнін түсінеді, топта жұмыс істеуге үйренеді, өз ұстанымдарын дәлелдермен қорғайды, сол арқылы клиникалық ойлау дағдылары қалыптасады. Сонымен қатар ұлы ойшылдардың мұрасын зерттеу белсенді өмірлік ұстанымды, әлемді жақсырақ орынға айналдыруға ұмтылуды қалыптастырады, өзін-өзі жетілдіруге, тұрақты тұлғалық және кәсіби өсуге ықпал етеді, тұлғалық сезімді дамытады, ұлттық қадір-қасиет пен өз халқына деген мақтанышы дамиды. Рухани- адамгершілік мәдениетін қалыптастыру процесі денсаулық сақтау саласында болашақ мамандығын алуда маңызы зор. Студент тұлғасының рухани мүмкіндіктерінің критерийлерін анықтау және оның дамуын қадағалау өте қиын. Мақала авторлары денсаулық сақтау саласындағы болашақ маманның рухани-адамгершілік мәдениеті неғұрлым жоғары болса, оның сұранысы, қоғам үшін әлеуметтік мәні де соғұрлым жоғары болады деген қорытындыға келген. Ал ұлы ойшылдар мұрасын зерделеу студенттің рухани кемелденуіне ықпал етеді.
The study of philosophy as a method of forming the spiritual guidelines of modern student youth in a medical university
Изучение философии как метод формирования духовных ориентиров современной студенческой молодёжи в медицинском вузе
Keywords: әдіс-тәсілдер; руханият; құндылық бағдарлар; жастар; әлеуметтік және гуманитарлық пәндер; Абай мұрасы