Тиімділік аудиті мемлекеттік бюджеттік бақылауды өткізудің маңызды əдістерінің бірі ретінде - Нажмиденов, Б.Т.; Кабиев, А.А.; Рахимова, Г.А.; Есенова, Г.Ж. (ҚарМУ баспасы, 2019)
Əлемдік тəжірибе көрсетіп отырғандай, елімізде жақында ғана енгізілген қаржылық бақылау жəне мемлекеттік аудит жүйесі əрбір елде өз ерекшеліктері бар. Қазақстанда қаржылық бақылау мен мемлекеттік аудит мемлекеттік басқарудың ажырамас бөлігі жəне бюджет қаражатын басқару мен пайдаланудың тиімділігін бақылау құралы болып табылады, қаржылық есептілік, сəйкестік жəне тиімділік аудиттерін қамтиды. Авторлар мемлекеттік бюджеттік бақылауды жүргізудің маңызды əдісі ретінде мемлекеттік аудит құрылымындағы тиімділік аудиті мəселелерін ашты. Тақырыптың өзектілігі біздің елімізде бюджетті жоспарлау жəне бюджетті атқару сияқты мəселелер əлі күнге дейін басты назарда қалатынына байланысты. Бұл тұрғыда функцияларына бюджет ақшасын алушылардың қаржылық тəртібін қамтамасыз ету кіретін қаржылық бақылау жəне мемлекеттік аудит органдарының мəні артады. Мақалада қаржы бақылау жəне мемлекеттік аудит органдарының есеп беру деректеріне талдау жүргізді, ол бюджетке қайтарылған жəне қалпына келтірілген қаражат сомасының ұлғаю үрдісі бар екенін көрсетті. Алайда назар аударуды талап ететін проблемалар да бар. Авторлардың пікірінше, мемлекеттік аудит органдарының кадрларын əдістемелік қамтамасыз ету жəне дайындау бойынша жұмысты күшейту қажет.
Аудит эффективности как один из важнейших методов проведения государственного бюджетного контроля
Performance audit as one of the most important methods of state budget control
Keywords: мемлекеттік аудит; тиімділік аудиті; бюджет; қаржылық бақылау; қаржылық тəртіп