Əйелдерді зорлық-зомбылықтан қорғау бойынша халықаралық-құқықтық нормалардың даму тарихы - Балтабаев, С.А. (Вестник Карагандинского университета, 2016)
Мақалада əйелдерді зорлық-зомбылықтан қорғау бойынша халықаралық-құқықтық нормалардың даму тарихы көрсетілген. Автор əйелдер мен қыздарға қарсы зорлық-зомбылық əрбір құрлықта, əрбір елде жəне мəдени ортада шешімін таба алмай отырған мəселе болып қала беретініне назар аударады. Таралу көлемінің артуына байланысты əйелдерді зорлық-зомбылықтан қорғау мəселесі бүгінгі күнде халықаралық деңгейде маңыздылыққа ие болып отырғанын атап өтеді. Зерттеудің мақсаты əйелдерді зорлық-зомбылықтан қорғаудың халықаралық-құқықтық тəжірибесін зерттеу болып табылады. Бұл мақсатқа қолжеткізу үшін əйелдерді зорлық-зомбылықтан қорғау институтын халықаралық-құқық аясында қарастыра отырып, оның қызметін, мақсаттары мен əдістерін анықтау міндеттері қойылып отыр.
Keywords: əйелдер құқықтары; əйелдерге қарсы зорлық-зомбылық; отбасындағы зорлық-зомбылық; ынтымақтастық; халықаралық құқық