Қазақстанда атом электр станциясын салудың объективті қажеттілігі - Нұржан, М.Ә.; Құдайберген, Г.; Молдағали, Е. (Академик Е.А.Бөкетов атындағы Қарағанды университетінің баспасы, 2024)
2024 жылдың 6 қазанында Қазақстанда атом электр станциясының (АЭС) құрылысын салу мәселесі бойынша референдум өтіп, халықтың көпшілігі жобаны қолдады. АЭС электр энергиясын өндіруде тиімді әрі экологиялық таза шешім болғанымен, Қазақстан өздігінен АЭС сала алмайды. Қаржылық тапшылық және техникалық тәжірибенің жоқтығы шетелдік серіктестердің көмегіне жүгінуді қажет етеді. Негізгі серіктестер ретінде Франция, Оңтүстік Корея, Қытай және Ресей қарастырылды. Ресей Федерациясы тиімді серіктес ретінде ұсынылып отыр, себебі бұл елдің тәжірибесі мол және жобаның қаржыландырылуын қамтамасыз ете алады. АЭС құрылысы экономикалық тұрғыдан инвестиция тартуға мүмкіндік бергенімен, электр қуатының бағасына әсері және келісім-шарттардың шарттары жан-жақты қарастырылуы тиіс. Жобаның тиімділігі экономикалық, экологиялық және әлеуметтік аспектілердің толық зерттелуіне байланысты. АЭС Балқаш өңірінде салынады деп жоспарлануда.
Keywords: АЭС (атом электр станциясы); референдум; қаржылық тапшылық; техникалық тәжірибе; Франция; Оңтүстік Корея; Қытай; Ресей; энергетикалық қауіпсіздік; Балқаш; экономикалық тиімділік; келісім-шарттар; электр энергиясы