Гоголевский текст как концепция чтения - Уразаева, К.Б. (Изд-во КарГУ., 2010)
Мақалада гогольдық мəтінге көзқарас мəдениеттанулық тұжырымдар дерегі ретінде дəйектелді. Гогольдік мəтін мəдениеттанулық тұжырым ретінде зерттеу жағынан қарағанда имплициттік оқырманға жəне эксплицитті түсіндіру формасына лайықты болып шықты. Гоголевтік мəтін тек қана оқырманның басым ролін анықтап қоймай, мəтінді оқуға мифологиялық кілт ретінде оқу актісін көруге мүмкіндік беретіні көрсетілді. Бұндай қадам оқу актісін түсіндіру ерекшеліктеріне қарап, оқырманның түрін анықтауға мүмкіндік береді. Оқу мифологемасы өзектендірілді. Ол оқу мен оқырман түрлерін синтездейтін концепт ретінде қарастырылды. The article demonstrates the view of Gogol’s text as a source of culturological construct. Gogol’s text as a culturological construct has been favoured from the point of view of the study of the implied reader and of explicit forms of expression. It is shown that Gogol’s text not only determines the modelling role of the reader, but also allows us to distinguish the act of reading as a mythological key to the reading of the text. Such an approach has allowed us to bring to light the conditionality of the reader’s typology by the characteristics of the interpretation of reading. The mythologeme of reading is made actual, and this is examined as a concept synthesizing the typology of reading and the typology of the reader.
Keywords: Гоголевский текст; гоголизация; концепция чтения