Dünyada üniversitelerin gelişimi - Yücel, Gelişli; Kazykhankyzy, Lazura (Karagandy University of the name of acad. E.A. Buketov, 2023)
Bu makale, modern üniversitelerdeki değişikliklerin zorluklarını incelemiştir. Bu makaledeki yazar, nitel araştırma modellerine dayanan fenomenolojik bir yöntem kullanmıştır. Makale, modern dünyadaki eğitim konularını, iç ve dış paydaşların rolünü, üniversitelerin reformunun gerekip gerekmediğini ele almaktadır. Sosyal ve bilimsel değişimler sunulmakta, yükseköğretimde dönüşüm incelenmekte, küreselleşme kavramı «küresel lokalizasyon» olarak değerlendirilmektedir. Yazar, üniversitelerin ve misyonların temel işlevlerine ayrıntılı olarak bakmaktadır. Bu bağlamda yazar, geleceğin yeni üniversitesi için temel hedefleri vurgulamaktadır.
Развитие университетов в мире
Development of universities in the world
Keywords: eğitim; üniversite; eğitim-öğretim; temel bilimsel araştırma; kamu hizmeti; araştırma üniversiteleri; kitle eğitimi üniversiteleri