Жоғары мектепте ұлттық әдебиетті зерттеу мен оқытудың әдіснамалық мәселелері - Жарылғапов, Ж.Ж. (КарУ баспасы, 2022)
Мақалада жоғары оқу орындарында қазіргі таңдағы ұлттық әдебиетті зерттеу мен оқытудың әдіснамалық мәселелері қарастырылған. Кеңестік дәуірден келе жатқан, бүгінгі талаптарға жауап бере алмайтын ғылыми-әдіснамалық, оқу-әдістемелік концепциялар анықталған. Қазақстанның Тәуелсіздік алуымен бірге ұлттық құндылықтарға, оның ішінде әдеби мұраларға, оны игеру мен оқытуда жаңаша көзқарастар қалыптастыру — педагогика мен әдебиеттану ғылымының бірлесе шешетін маңызды мәселелерінің бірі. Жаһандану процесінің шапшаң жүруі өз талаптарын қойып отыр. Автор қазақ әдебиетін әлемдік әдебиет контексінде зерттеудің өзекті мәселелерін көрсете отырып, оны шешудің жолдарын ұсынған. Әлемдік құбылыстар мен ұлттық әдебиеттер арасындағы ортақ тенденцияларды айқындауда түрлі ғылыми мектептердің қалыптастырған әдістемелеріне, пәнаралық байланыстардың маңызына талдаулар жасалған.
Методологические проблемы изучения и преподавания национальной литературы в высшей школе
Methodological problems of studying and teaching national literature in higher education
Keywords: әдебиеттану; қазақ әдебиеті; әдіснама; әдістеме; әдебиет теориясы; көркем мәтін; модернизм; постмодернизм; ғылыми мектептер; әдеби жанрлар