Тəуелсіздік — қазақ халқының ұлттық рухының жаңғыруының мүмкіндігі - Сағатова, Ə.С.; Аринов, Е.К. (Қарму басп., 2014)
Мақалада тəуелсіздік қазақ халқының төл санасының қайта жаңғыруының мүмкіндігі ретінде анықталған. Отарлаушылардың қазақтың ұлттық санасын, болмысын жоюға бағытталған əр түрлі əрекеттері нəтижесінде ұлттық рухтың құлдырауға ұшырағаны да баса көрсетілген. Авторлардың ойынша, қазақ халқы тəуелсіздігін алғаннан кейінгі кездегі ұлттық рухтың қайта жаңғыруына қазақтың халқының қалыптасуынан бастап осы кезге дейінгі тарихын қайта зерделеу, мəдениетін, əдебиетін, данышпан ғұламаларын қайта тану əсер етуде.
Независимость — возможность возрождения национального духа казахского народа
Independence is an opportunity of regeneration of Kazakh people national spirit
Keywords: тəуелсіздік; жаңару; жаңғыру; мүмкіндік; төл; сана; бөгде сана; утопия; отаршылық; маргинал; мəдени мұра