Концептуалдау жəне категориялау мəселелері когнитивтік құрылымдар негізі ретінде - Абдуллина, Н.У.; Айдарбек, Қ.Ж. (ҚарМУ басп., 2019)
Мақалада концептуалдау жəне категориялау мəселелерінің кейбір ерекшеліктері, əрі осы сұрақтармен байланысты когнитивтік бірлік жəне құрылым атаулары қарастырылды. Концептуалдау мəселесі адамның танымдық белсенділігінің аса маңызды қызметтері қатарына жатқызылды. Бұл үдеріс адам миына түсетін жалпы барлық мəліметтерді санаға сіңірте отырып, онда концептілер мен когнитивтік құрылымдардың түзілуін іске асырады, əрі міндетті түрде категориялау үдерісімен қатар жүреді де, нəтижесінде адам санасында нақты когнитивтік құрылымдар пайда болады. Авторлар осы үдерістердің бір-бірімен қарым-қатынаста болуы жəне бірін-бірі толықтыруы, олардың дифференциалдық белгісі ретінде санада түзілетін құрылымдар — когнитивтік құрылымдардың сипаты жайлы сөз қозғады.
Концептуализации и категоризации в качестве основы формирования когнитивных структур
Сonceptualization and categorization as basis for the formation of cognitive structure
Keywords: когнитивтік үдеріс; танымдық үдеріс; концептуалдау; санаттау (категориялау); когнитивтік құрылым; менталдылық; тілдік категориялар; концепт; прототиптік семантика; ғаламның тілдік бейнесі; метафоралық жəне метонимиялық үлгілер; тілдік кеңістік