Педагогические и морально-этические аспекты физической культуры и спорта - Назарова, Ю.М. (Изд-во КарГУ., 2012)
Мақалада дене тəрбиесі мен спорттың тəрбиелік қағидалары қарастырылады. Əсіресе жеке тұлғаның дамуына дене тəрбиесі мен спорттың жан-жақты əсері, сонымен қатар спортшылардың түрлі рұқсат етілмеген дəрмектерді қолдануы мен Еуропа кеңесінің Спорттық этика кодексінің тұжырымдамалары қарастырылған. Жоғары оқу орындары мен мектептерде дене тəрбиесін ұйымдастыру барасында студенттер мен оқушылардың өз беттерімен шұғылдануларына мүмкіндік жасап, сабақтан тыс уақытта түрлі спорттық іс-шаралар ұйымдастырылуы керек. Дене тəрбиесінің құралдары негізгі үш топқа бөлінеді. Дене тəрбиесімен шұғылдану тек денсаулықты жақсартып қана қоймай, сонымен қатар адамның жұмыс істеу қабілеттілігіне де тікелей əсер етеді. The article includes educational aspects of physical culture and sports. A great attention is paid both to the influense of physical culture and sports on a harmonic development of individual and to the moral ethic moments of using doping among sportsmen who take sports and to the concepts of sports ethics Code of Europian Unuon. At the organization and physical training carrying out in high schools and in educational institutions all conditions for independent work of pupils should be created. Physical training means share on three basic groups. The physical training and sports not only are means of strengthening of health of the person, but also essentially influence working capacity.
Keywords: спорт; физическая культура; педагогические аспекты; морально-этические аспекты; всевозрастающее значение спорта; Международное Олимпийское движение; Всемирные научные конгрессы