Кенесары Қасымұлы басқарған ұлт-азаттық қозғалысына қатысқан атақты қазақ батырлары - Каренов, Р.С. (ҚарМУ басп., 2015)
Кенесары ханның басшылық етуімен 1837–1847 жылдары жүргізілген ұлт-азаттық қозғалысының негізгі мақсаты Абылай хан тұсындағы аумақтық тұрақтылықты қалпына келтіру болып табылатындығы айтылған. Кенесары Қасымовқа қазақтың үш жүзі руларының едəуір бөлігін өз туы астында біріктіре алғандығына көңіл бөлінген. Оның жасақтарының текшілдері арасында атақты халық батырлары болғандығы көрсетілген. Қазақ жерлерін əскери отарлауға, Қоқан бектерінің озбырлығына қарсы жүргізілген жаппай күрестің ұлт-азаттық сипат алғандығы туралы қорытынды жасалған.
Знаменитые народные батыры, принявшие участие в народно-освободительной борьбе под предводительством Кенесары Касымулы
The famous folk batyrs who participated in the national liberation struggle led by Kenessary Kassymuly
Keywords: көтеріліс; саясат; қазақ батырлары; шайқастар; тəуелсіздік; отарлау; ерлік; жыр-дастандар; халық мұрасы