Сцинтилляциялық кристалдардың оптикалық люминесценттік сипаттамаларын зерттеу - Бакиева, Ж.К.; Тилегенова, К.М.; Мұқанова, А.М. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2025)
Бұл зерттеу жұмысы сцинтилляциялық кристалдардың оптикалық люминесценттік сипаттамаларын зерттеуге арналған. Сцинтилляциялық материалдар радиациялық энергияны жұтып, оны жарық энергиясына түрлендіру қабілетімен ерекшеленеді, сондықтан олар медицинада, ғарыштық зерттеулерде және ядролық физикада кеңінен қолданылады. Зерттеу барысында радиациялық синтез әдісімен алынған MgWO₄ және ZnWO₄ металл вольфраматтарының керамикалық үлгілерінің люминесценттік қасиеттері анықталды. Үлгілердің оптикалық сипаттамалары монохроматор МДР-23 көмегімен өлшенді. Эксперимент нәтижелері радиациялық әдіспен алынған үлгілердің люминесценция спектрлері мен интенсивтілік максимумдарының монокристалдық вольфраматтар бойынша белгілі 80 деректерге сәйкес келетінін көрсетті. Алынған нәтижелер радиациялық синтез әдісінің сцинтилляциялық материалдар өндірісінде перспективті екенін дәлелдейді. Бұл әдіс қысқа мерзімде, қосымша шығындарсыз жоғары сапалы сцинтилляторлар алуға мүмкіндік береді. Зерттеу нәтижелері жаңа буын сәулелену детекторларын әзірлеуде маңызды ғылыми және қолданбалы мәнге ие.
Keywords: Сцитиллятолар; металл вольфраматтары; керамика; радиациялық синтез; люминесценция спектрлері; керамиканың оптикалық қасиеттері