Оқушылардың жоғары деңгейдегі ойлау дағдыларын сұрақ қою әдісі арқылы қалыптастыру жолдары - Калдыбекова, Р.; Абдиманапов, Б.; Карменова, Н.; Бердыгулова, Г. ("Акад. Е.А. Бөкетов ат. Қарағанды ун-ті" КЕАҚ баспасы, 2023)
Бүгінгі таңда қазақстандық білім беру жүйесінің алдында білім сапасының бәсекелестігін арттыру, шы- найы өмірлік кезеңдерге бейімделу мәселелері тұр. Өйткені адам қоғамда түрлі өмірлік мәселелерге байланысты дұрыс шешімдер қабылдау үшін жоғары кәсіби және интеллектуалдық қабілеттерді қажет ететін жағдайларда өмір сүруде. Мақалада географиядан жаңарт^ілғат білім мазмұты жағдайында оқу- шылардың жогары деңгейдегі ойлау дагдыларыт қалыптастыру жолдарын қарастырудың маңызды- лығы қарастырылған. Өйткені, оқушы мектепте алған білімді өмірде орынды пайдалана білуі жоғары деңгейдегі ойлау дағдылары арқылы іске асырады. Жогары деңгейде ойлауды (ЖДО) қалыптастыру — бақ^ілаудың, тәжірибетің, ойлау мет талқылаудың тәтижесітде алытгат ақпаратты өз сатасытда сақтауга, багалауга, талдауға жәте одат әрі шыгармаш^ілық дагдыіларды оқушы бойыта сіңіру болып табыілады. Мақаланың кіріспе бөлімінде ойлау дағдыларын қалыптастыруда философиялық, пeдaгoгикaлық-пcиxoлoгиялық, ғылыми-әдicтeмeлiк әдебиеттерге шолулар жасалып, ғалымдардың осы тұрғыдағы көзқарастары мен тұжырымдары туралы ой қозғалған. Сонымен қатар мақаланың негізгі бө- лігін қамтитын экспериментте географиялық білім берудегі жоғары деңгейдегі ойлау дағдыларын қа- лыптастыру жолдарын нақтылауға арналған төрт апталық зерттеу бағдарламасы (9-сынып) бойынша зерттеу жұмысы нәтижелері мен қорытындысы ұсынылған. Диагностикалық бағалау кезеңі мен жүргі- зілген эксперименттен кейінгі нәтижелердің қорытындысы бойынша, қолданылған әдістің тиімді тұс- тары баяндалған.
Пути формирования у учащихся навыков мышления высокого уровня методом опроса
Ways to develop high-level thinking skills in students by the method of questioning
Keywords: сократтық сауал қою әдісі; жаңартылған білім; Блум таксономиясы; ойлау дағдылары; танымдық жіктеме; педагогикалық эксперимент; диагностикалық бағалау кезеңі; қорытынды нәтижелер