Ұлы Отан Соғысы жылдарындағы айып батальондары - Қарсыбаева, Ж.А.; Жуманова, А.З.; Утебаева, А.Д. (ҚарМУ баспасы, 2015)
Берілген мақалада 1941-1945 жылдардағы Ұлы Отан соғысы кезеңіндегі айыптылар батальонының құрылу тарихы қарастырылады. Кеңес əскерінің қатарында айып бөлімдерінің алғаш құрылғанынан бастап берілген кезеңге дейінгі аралықтағы тарихы, əскери жорық жолдарына, олардың одан арғы өмір тарихтарына шолу жасайды. Сонымен қатар Ұлы Отан соғысы тарихын зерттеудегі айып батальондарының қалыптасу тарихын қарастырудың өзектілігін айқындап береді.
Keywords: Ұлы Отан соғысы; кеңес əскері; оккупанттар; айып батальоны; əскери құрама; майдан; дезертир; саяси қызметшілер; шайқас