ИССЛЕДОВАНИЕ РАСПРОСТРАНЕНИЯ ДИНАМИЧЕСКИХ ВОЗМУЩЕНИЙ В ПРЯМОУГОЛЬНИКЕ С КРЕСТООБРАЗНЫМ ОТВЕРСТИЕМ - Аширбаев, Н.К. (Изд-во КарГУ, 2009)
Мақалада күрделі түрдегі тесігі бар көлденең қимасы тік төртбұрыш болатын қатты дене- дегі серпімді толқындардың таралуы қарастырылған. Жазық деформация жағдайында есептің шешімін табу үшін кеңістіктік сипаттама əдісі қолданылған. Берілген сыртқы күштің əсерінен күрделі түрдегі тесіктің маңайындағы серпімді толқындық өрістің уақыт бойынша таралу процесі зерттелген. Earlier mathematical model for research of problems of propagation of plane waves in a rectangle of the limiting sizes with holes and inclusions was developed It was based on realization of the Clifton’s difference model of the calculation for the numerical solution of two-dimensional dynamic problems of the theory of elasticity In these researches the holes of the elementary rectangular form were considered.