Су-энергетика мəселесі ұлттық жəне аймақтық қауіпсіздіктің қазіргі факторы ретінде (селдер, мореналық көлдер жəне көшкіндердің жүру мəселесі) - Кенжеғали, Ж.М. (Қарму басп., 2017)
Мақалада Орталық Азия мемлекеттерінің ұлттық жəне аймақтық қауіпсіздігінің қазіргі факторы жоспарындағы тау бөктерлерінің, мұз жəне тау аймақтарындағы су ресурстарының қауіпсіз дамуының су-энергеткалық мəселелері қойылды. Аталған қауіпсіздіктің күрделі бөлігі — сел қауіпі жəне оны жалғастыратын көшкін массалары. Су-энергетикалық қауіптерден айқын көрініс берген айқын сипаттамалары (негізінен, Алатау таулық бөктері мысалында) қарастырылған. Мəселенің шешілуі есептелмеген, тек аталған шешімді бейнелейтін болжамның үлгісі ұсынылды.
Водно-энергетическая проблема как современный фактор национальной и региональной безопасности (проблема селей, моренных озер и схода оползней)
Water-energy problem as a contemporary factor of national and regional security (the problem of debris flows, moraine lakes, and landslides)
Keywords: гляциология; селдер; көшкіндер; табиғат апаттары; қауіпсіздік; болжам үлгісі