1930-шы жылдардағы ашаршылық кезіндегі Орталық Қазақстандағы панасыз балалар мәселесі - Сактаганова, З.Г.; Сақабай, Т.Қ. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2024)
Мақалада архив материалдары негізінде ХХ ғасырдың 30-шы жылдарындағы ашаршылық кезіндегі Орталық Қазақстандағы туындаған панасыз балалар мәселесінің тарихы зерттелген. Авторлар 1930- шы жылдардағы Орталық Қазақстандағы балалар панасыздығының пайда болуының негізгі себептерін зерттей отырып, мемлекеттік билік органдарының балалар панасыздығы мәселесін шешудегі негізгі шараларын қарастырады. Сонымен қатар балалар панасыздығымен күресу жүргізу үшін жергілікті жерлерде ашыққан балаларға тамақтандыру пункттарын ашу, азық-түлікпен, киім- кешекпен жабдықтау, қаржы-қаражат бөлу шараларына және балалар үйлерін ашу мәселелеріне, ондағы балалардың жағдайларына ерекше назар аударады. Мақала авторлары 1930-шы жылдары Орталық Қазақстанда ашаршылық панасыз, қараусыз балалар санының күрт өсуіне ықпал етті деген қорытындыға келеді.
Проблемы детской беспризорности в период голода 1930-х годов в Центральном Казахстане
Problems of child homelessness during the famine of the 1930s in Central Kazakhstan
Keywords: балалар панасыздығы; 1931-1933 жж. ашаршылық; Орталық Қазақстан; балалар үйі; балалар панасыздығымен күрес шаралары; балалар өлімі; көмек көрсету