Болашақ химия мұғалімдерін кәсіби даярлауда ақпараттандырудың педагогикалық негіздері - Бекбенова, А.Р.; Мукатаева, Ж.С.; Ильясова, Г.У. ("Акад. Е.А. Бөкетов ат. Қарағанды ун-ті" КЕАҚ баспасы, 2023)
Болашақта білім беру жүйелері болашақ мұғалімдерді кәсіби маман ретінде дайындауда көмектесетін мағыналы ақпараттандырумен, дағдылармен және жаңашылдықпен қамтамасыз етудің тиісті жолдарын әзірлеуге бағытталған. Мақалада жоғары педагогикалық оқу орнындағы болашақ химия мұғалімдерін кәсіби даярлауда ақпараттандырудың педагогикалық негіздері қарастырылған. Білім беруге негізделген тәсілден тәжірибеге бағытталған оқыту нәтижелері бағытында білім беру үдерісін ақпараттандыруға назар аударылған. Болашақ химия мұғалімдерінің кәсіптік салада өзін-өзі ұйымдастыруға қажеттілігі жоғары сипат алып отырған ақпараттық қоғамның білім саласымен байланысты даму арқылы білім бе- руге ыңғайлы үлгісі көрсетілген. Бұл модельге сәйкес болашақ мұғалім пәндік және әлеуметтік мазмұ- нын белгілеу және өзін-өзі ұйымдастырудың кәсіби бағытталған жағдайларын жобалау қажет. Осы ретте ағымдағы мақсаттарды, міндеттер мен талаптарды ескере отырып, мақалада 2021-2022 оқу жы- лындағы Абай атындағы Қазақ ұлттық педагогикалық университетінің «Химия» білім беру бағдарла- масында оқытылатын пәндер арқылы таңдалған тақырып бойынша жасалған қорытындылар берілген. Болашақ химия мұғалімдерін өз кәсіптік саласында өзін-өзі ұйымдастыру құзыреттілігінің іс-әрекеті мен практикалық құрамдастарының қалыптасу деңгейін зерттеу үшін бірқатар тиімді әдістер қолда- нылды. Авторлар өз кәсіптік саласында болашақ химия мұғалімдерінің арасында ақпараттандырудың педагогикалық негіздерін ұйымдастыруды қалыптастырумен байланысты барлық мүмкіндіктерді, ту- ындайтын проблемалардан шығу жолдарын және тәуекелдерді қарастырған.
Педагогические основы информатизации в профессиональной подготовке будущих учителей химии
Pedagogical foundations of informatization in the professional training of future teachers of chemistry
Keywords: құзыреттілік; инновация; ақпараттық технологиялар; оқыту жүйесі; оқыту; оқыту нәтижесі; арнайы компьютерлік бағдарламалар; цифрлық білім беру ресурстары