Жыр-дастандардағы ғашықтық сарын - Тапанова, С.Е. (ҚарМУ баспасы, 2010)
Мақалада əдеби шығармаларда жырланған ғашықтық сарынның «Қозы Көрпеш» эпикалық поэмасынан бастап Шəкəрім поэмаларына дейін көрініс табуы қарастырылды. Өз бастауын халықтық мұрадан алатын ғашықтық сарын, қиялдар мен армандардың шабытты ұмтылысы роман жанрында шығармашылық жалғасы мен өрлеуін тапты.
Мотив влюбленности в эпических поэмах
The motive of love in the epic poems
Keywords: ғашықтық сарын; жыр-дастандар; лиро-эпос; махаббат тақырыбы; Қозы Көрпеш; Баян Сұлу; Қыз Жiбек; Айман–Шолпан; Жүсiп–Зылиха; Хұсрау–Шырын; Абай; махаббат лирикасы; Шəкəрiм дастандары