Применение патентованного метода холодо-гипокси-гиперкапнической тренировки для оздоровления студентов из экологически неблагополучного региона - Конкабаева, А.Е.; Баранова, Т.И.; Свидерская, Г.В.; Канафина, Б.А.; Игнатьева, К.Г. (Изд-во КарГУ им. Е.А.Букетова, 2010)
гиперкапникалық əсер əдісімен жаттығуға дейін жəне жаттығудан кейін қолдана отырып, экологиялық жағымсыз аймақтарда тұратын (Теміртау қ.) студенттерге зерттеу жүргізілді. Нəтижесінде экологиялық жағымсыз аймақта тұратын көптеген студенттердің реттелу жүйесіне ауыртпалықты анықтады. Жаттығу процесінен кейін қажу жəне ағзаның реттелу жүйесіне түскен ауыртпалық айқын түрде төмендеді, бұл өз кезегінде суық-гипокси-гиперкапникалық əсерімен дəрісіз сауықтыру əдісінің тиімді жəне ыңғайлы екеніне дəлел бола алады. Inspection of students from ecologically unsuccessful region (a city of Temirtau) by means of the computerised complex «Varikard» before method application to cold-hypoxic-hypercapnic influences as not medicamentous improvement is spent. The carried out researches have allowed to reveal pressure regulational systems at the majority of the students living in ecologically unsuccessful region. After training process exhaustion and overstrain level regulational systems has considerably decreased, that testified to salutary improving effect of not medicamentous method to cold-hypoxic- hypercapnic influences.