COVID-19 пандемиясы кезеңіндегі денсаулық сақтау жүйесіндегі экономикалық қауіпсіздік - Оразова, А.М.; Асанова, М.К. («Академик Е.А. Бөкетов атындағы Карағанды университеті» КЕАҚ баспасы, 2020)
Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы ресми түрде COVID-19 пандемиясын мойындады. Бұл 150-ден астам елде болған жағдаймен жаһандық сипатқа ие болды. COVID-19 пандемиясы бүкіл əлем бойынша көптеген салаларда көптеген өндірістерді өмір сүру шегіне шығарды, сонымен бірге бүкіл əлемде жұмыссыздық деңгейін арттырды. Осы зерттеудің міндеті- пандемияға қарсы күрес тəжірибесін қалыптастыру жəне денсаулық сақтаудың экономикалық қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін неғұрлым оңтайлы жəне перспективалы мысалдарды анықтау мақсатында коронавирус себебінен қиын өмірлік жағдайға тап болған бизнес пен азаматтарды қолдау 83 жөніндегі ұлттық мемлекеттердің практикасын зерделеу. Зерттеу құрылымы covid-19 – ның əлемнің аймақтарында, инфекция ошағынан бастап-Қытайдан бастап, ұзақ уақыт эпидемиямен күресудің шетінде болған елдерге дейін таралу барысына сəйкес құрылған. Мақалада дағдарыстың өсуіне байланысты жүзеге асырылатын қаржылық-экономикалық шаралар негізделген. Covid-19 пандемиясы кезеңінде қайта қаралатын қаржылық реттеу мен қадағалауды жүзеге асыру кезінде басшылыққа алынуы қажет қағидаттар ұсынылды.
Keywords: Денсаулық сақтау жүйесіндегі экономикалық қауіпсіздік; əлеуметтік- экономикалық сала; халықаралық қаржы-экономикалық ұйымдар; COVID-19 пандемиясы; дағдарыс; əлемдік экономика жəне əлемдік қаржы