Ұлттық бірегейлік: тәуелсіз Қазақстанның рухани тірегі - Шаймұратова, Ш.М.; Сайдикаримова, Ч.Ш. («Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды ұлттық зерттеу университеті» КеАҚ баспасы, 2026)
Бұл мақалада Қазақстандағы ұлттық бірегейліктің қалыптасу үдерісі тарихи, рухани және саяси қырларымен талданады. Ұлттық бірегейліктің негізін құрайтын мәдени код, тарихи жады, дәстүр сабақтастығы және тәуелсіздік кезеңіндегі этносаралық келісім саясатының рөлі қарастырылады. Еуразия кеңістігінде қалыптасқан қазақ этносының бірегей мәдени болмысы, оның ұлттық кодының тарихи тамырлары, сонымен бірге «Мәдени мұра», «Рухани жаңғыру», «Мәңгілік Ел» бағдарламаларының маңызы жан-жақты ашылады. Сонымен қатар, Қазақстан халқы Ассамблеясының ұлттық тұтастық пен қоғамдық келісімді нығайтудағы орны сараланады.
Keywords: Ұлттық бірегейлік; тарихи жады; рухани код; этносаралық келісім; мәдени мұра; Рухани жаңғыру; Қазақстан халқы Ассамблеясы