Шет елдегі қазақ əдебиетінің қазіргі зерттелу үдерісі - Такиров, С.У.; Акеева, А.Р. (ҚарМУ басп., 2013)
Мақалада қазіргі қазақ сөз өнерінің асыл арнасын құрайтын шетел қазақ əдебиетінің зерттелу үрдісі мен даму барысы қарастырылды. Шет елдегі қазақтардың əдеби-мəдени жетістіктерінің ерекшеліктері мен көріністеріне сипат берілді. Атамекеннен алшақ жүріп қазақ əдебиеті игілігіне жұмыс атқарушы азаматтардың бірқатар еңбектері басшылыққа алынды, сондай-ақ Қытай, Монғолия елдеріндегі қазақ əдебиетінің көркемдік-эстетикалық даму бағытын, тақырыптық-идеялық өзегін екшеген ғылыми зерттеулері талданды. Қазіргі қазақ əдебиетінің көркемдік өркендеуіне айрықша үлес қосып отырған шетел қазақ əдебиетінің өзіндік орны айқындалды.
Современный процесс исследования казахской литературы зарубежья
The ongoing process of investigation of Kazakh literature abroad
Keywords: қазақ диаспорасы; шетелдегі қазақ əдебиеті; Қытайдағы қазақ əдебиеті; Монғолиядағы қазақ əдебиеті; қазақ əлемі; əдеби байланыс; көркемдік ықпалдастық; əдеби сын; сын эстетикасы; көркемдік даму үрдісі