«Қалмақ» этнонимінің шығу тегі мəселесі - Шайжанова, Г.К.; Мұқанова, А.Н. (ҚарМУ басп., 2011)
Бұл мақалада «қалмақ» этнонимінің шығу тегі мəселесі қарастырылады. Қалмақтарға қатысты тарихи құжаттар мен дереккөздерге талдау жасалынады. Сонымен қатар «қалмақ» этнонимінің шығу тегі мəселесі бойынша монғолтанушылардың еңбектері талқыланады. Төменгі Еділ жəне Каспий бойында қалмақ халқының қалыптасу үрдісі екі ғасырға созылды (XVI ғ. аяғы –XVIII ғ. ортасы). Қалмақ хандығының құрылуы қалмақ халқының өзіндік санасының дамуы мен бекуіне ықпалын жасады. «Ойрат» атауы түркітілдес көршілері берген «қалмақ» атауымен біржолата ығыстырылады.
О происхождении этнонима «калмык»
Problem of the origin of the ethnonyms «Kalmykia»
Keywords: этноним; қалмақ; ойрат; монғол тайпалары; монғол тілі; ойрат одағы; буддизм; этникалық топтар; түріктер; түркілер