Өнеркəсіпті қала атмосферасының ластануының геоақпараттық жүйесін бағдарламалық қамтамасыздандыру мəселелері - Шаушенова, А.Ғ.; Жұмасейітова, С.Д. (Қарму басп., 2014)
Өнеркəсіпті қала атмосферасын ластайтын негізгі көздер өнеркəсіп мекемелері, автокөліктері, көптеген шағын өнеркəсіптер жəне жеке меншік үйлер болып орналасқан аумақ табылады. Бұл ластаушы көздердің əрқайсысының өзінше ерекшеліктері бар. Сондықтан бұларға баға беру үшін арнаулы математикалық модельдер жəне деректер базасын құрып, геоақпараттық жүйені қалыптастыру қажет. Математикалық модельдер метеорологиялық параметрлермен ауа райының қолайсыз жағдайы болатын атмосферада зиянды заттың таралуының үшөлшемдік бір-бірімен байланысын есептеуге мүмкіндік туғызады. Математикалық модельді пайдалану жəне шешу үшін алдымен алғашқы сапалы деректерді жинау жəне қалыптастыру үрдісін іске асыру керек. Қалыптастырылған деректерді өңдеу жəне талдау мақсатында заманауи геоақпараттық жүйелердің бағдарламалық құралын құрастыру мəселелері қарастырылды.
Проблемы программного обеспечения геоинформационной системы загрязнения атмосферы производственного города
Problems of the software of geoinformation system of atmosphere pollution of the industrial city
Keywords: геоақпараттық жүйе; бағдарламалық қамтамасыздандыру; сандық карта