Синтез, свойства и некоторые превращения карборанилсодержащих гидриндонов - Казанцев, А.В.; Кривошлыкова, Д.А. (Изд-во КарГУ, 2011)
Карборанилқұрамды гидриндондар синтезделді, олардың қасиеттері жəне химиялық ауысулары зерттелді. Алынған гидриндондардың металдармен, литий гидроксидімен, металлорганикалық қосылыстармен реакцияларындағы химиялық сипаттарының ерекшеліктері анықталды. Гидриндондардың біріншілік аминдермен, гидроксиламинмен, күкіртқышқылды гидразинмен, глицинмен жəне ароматтық альдегидтермен реакцияларының негізінде Шифф негіздері, оксимдер, гидразондар, иминқышқылдары жəне олардың болжамалы биологиялық белсендiлiк қасиеті бар жəне бензилиденді туындылары синтезделді. The carborane containing hydrindones are synthesized, their properties and chemical transformations are researched. Specific features and principles of chemical reactions of hydrindones in the researched reactions with metals, lithium hydroxide, metalorganic compounds and secondary amines are established. On the basis of reactions hydrindones with primary amines, hydroxylamin, hydrazine sulfate, a glycocoll and aromatic aldehydes are synthesized the Schiff’s bases and derivatives of benzylidene which potentially possessing biological activity.
Synthesis, properties and some transformations of carborane containing hydrindones
Keywords: кетон; водород; кислота; енол; енолят-анион; амбидентный нуклеофил; эфир; галогенирование; конденсация