Ислам дініндегі білімнің статусы мен құндылығы және киелілер культі - Камишева, Г.А.; Оралова, Г.С.; Төлебаева, А.Т.; Йылдыз, Н. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2024)
Мақалада білім берудің мұсылмандық үлгісі ең алдымен Құран мен Сүннетке, сондай-ақ ертедегі мұ- сылман ойшылдарының ғылыми және теориялық жетістіктеріне негізделетіндігіне мысалдар арқылы дәлелдер айтылып, ғылыми тұжырым жасалған. Ғалымдар адам өмірінің тұтастығын ғылым-білімнің философиялық, мәдениеттанымдық, этикалық, дамытушылық біртұтастығымен байланыстырады. Со- нымен қатар ислам философиясындағы білім мен ғылымның негізі болған Құран құндылықтарының мәні ашылған, талданып көрсетілген. Ислам дініндегі білім мен оқытудың педагогикалық жүйесі кез келген жастағы адамның жеке басын қалыптастыруды, тәрбиелеу мен білім беруді басшылыққа ала- тынын мәдениеттану, дінтану шеңберінде зерделейді. Исламда білім берудің түпкі мақсаты әдепке не- гізделеді және адамгершілікті қалыптастыру болып саналады. «Адаб» ұғымы адамның рухани және материалдық болмысын, оның әлеуметтік қатынастарын қамтиды. Ғалымдар бұл ұғымды даналық (хикмат) көзінен алынған білім негізінде қалыптасатын лайықты мінез-құлық ретінде түсіндіріп, жо- ғары қасиеттердің қалыптасуы мен дамуы адамды қателіктен қорғайды деп есептейді. Исламдағы ғы- лым мен білім жүйесінің негізгі қағидаттарының бірі осында жатыр. Авторлар мақалада мұсылман өркениеті классикалық кезеңінің базистік аспектілеріне қатысты ислам құндылықтары мен институт- тарын реформаторлық-модернистік тұрғыдан анықтап, талдаған. Сонымен қатар постклассикалық ис- ламдағы киелілер культі мен киелі орындарға деген қарым-қатынас мәселесі және исламдағы білімнің даму тарихы мен қазіргі кезеңдегі ғылымның негізгі қағидаттары зерттелген. Рухани мектептердің рө- лі мен ғалымдардың исламдық дүниетанымы рухани қазыналар қатарында болатыны анықталған.
Cтатус и ценность образования в религии Ислам и культ сакральности
The status and value of education in the religion of Islam and the cult of sacredness
Keywords: Ислам; Құран; адаб ұғымы; білім; ғылым философиясы; әулие-әмбие; мазар; медресе; сүре; аят