Цифрлық трансформацияның әсерінен жоғары оқу орындарындағы ішкі аудитті ұйымдастырудың өзгерістері - Бимағамбет, А.Қ. (Академик Е.А.Бөкетов атындағы Қарағанды университетінің баспасы, 2024)
Мақалада цифрлық трансформация жағдайында жоғары оқу орындарындағы ішкі аудитті ұйымдастырудың өзгерістері қарастырылады. Цифрландыру жоғары оқу орындары қызметінің барлық аспектілеріне, соның ішінде басқару, бақылау және процестердің тиімділігін бағалауға айтарлықтай әсер етеді. Ішкі аудиттің мақсаттары мен міндеттерін өзгертуге, дәстүрлі әдістерден жасанды интеллект, үлкен деректерді талдау және блокчейн сияқты заманауи технологияларды қолдануға негізделген инновациялық тәсілдерге көшуге ерекше назар аударылады. Ұйымдастырушылық өзгерістердің кадрлық әлеуетті дамыту, автоматтандырылған жүйелерді енгізу және аудит әдістемелерін жаңарту сияқты негізгі аспектілері қарастырылды.Жұмыста басқарудың ашықтығын қамтамасыз етудегі, тәуекелдерді азайтудағы және жоғары оқу орындары қызметінің тиімділігін арттырудағы ішкі аудиттің стратегиялық рөлі атап көрсетілген.
Keywords: ішкі аудит; жоғары оқу орындары; цифрландыру; тәуекелдерді басқару; цифрлық технологиялар; аналитикалық платформалар; роботтық процесті автоматтандыру (RPA); жасанды интеллект (AI); машиналық оқыту (ML); блокчейн; бұлтты технологиялар