Бейнелеу өнеріндегі көркемдік стиль жəне шығармашылық ағымдардың ерекшеліктері - Карипбаев, Ж.Б.; Ахметжанова, Г.А. (KSU Publ., 2017)
Мақалада əр дəуірдің көркемдік-бастау, эстетикалық палитрасы қарастырылған. Авторлар бейнелеу өнеріндегі көркем ағымдар мен мектептердің, бағыттардың ерекше маңызына сипаттама берген. Бейнелеу өнеріндегі көркемдік стильдің қалыптасуына талдау жасалған. Көркемдік стильдердің қысқаша тарихтарын, ағымдар мен бағыттарды зерттей отырып, сəулеттік, кескіндеме, мүсін жəне сəндік-қолданбалы өнері қалыптасты. Əлем өнерінде кеңінен қанат жайған реализм тарихы алуан үлгідегі көркемдік ізденістерге аса бай. Себебі реализм өзегінде жатқан ақиқат, шындық ұғымдарының өзі эстетикадағы түйінді мəселелердің бірі болып табылады. Осыған байланысты реалист туралы түсінік те суреткерлердің өмір шындығын шынайы бейнелеуге құштарлығы мен дүниетаным деңгейіне орай өнер дамуының түрлі кезеңдерінде өзгеріп отырды. Екінші мыңжылдықтың кезінде көркем стильдердің алмасуы қысқаша хронологиялық негізде көркемдік- эстетикалық тұрғыда емес, сондай-ақ əлеуметтік психологиялық позиция тұрғысынан қарастырылған. Мақалада əртүрлі өнер жанрларында жұмыс істеген, əр дəуірдегі шеберлер шығармаларының бірігуін, өнердегі көркемдік стильдер, көркемдік-идеялық принциптерді тарихи қалыптасқан көркем стиль ретінде қарастырылған. Бұл стильдің негізгі белгісі біртұтастық ретінде, ең алдымен, сəулет жəне қолданбалы өнерде көрініс тапқан.
Особенности художественного стиля и творческих течений в изобразительном искусстве
Features of the creative and artistic currents of style in the visual arts
Keywords: суретші; өнер; стиль; ғасыр; романтизм; романтик; реализм; бейне; шығармашылық; көркемдік əдіс