Мемлекеттік аудитті жоспарлау мен жүргізуді цифрландырудың халықаралық практикасы - Жаумитова, А.К.; Амиркулова, М.Б. (Академик Е.А.Бөкетов атындағы Қарағанды университетінің баспасы, 2024)
Мақалада мемлекеттік аудитті жоспарлау және жүргізу процестерін цифрландырудың халықаралық тәжірибесі қарастырылады. Аудит тиімділігін арттыру үшін цифрлық технологияларды пайдалануда АҚШ, Еуропалық Одақ елдері, Сингапур сияқты жетекші елдердің тәжірибесіне талдау жүргізілді. Автоматтандырудың негізгі тәсілдері, үлкен деректерді пайдалану, жасанды интеллект және блокчейн технологиялары қарастырылады. Ашықтықты арттыру, шығындарды азайту, қателерді азайту және аналитикалық процестерді жеделдету сияқты цифрландырудың артықшылықтарына ерекше назар аударылады. Сондай- ақ білікті кадрлардың жетіспеушілігі, құқықтық шектеулер және қаржылық кедергілер сияқты негізгі қиындықтар талданады.
Keywords: мемлекеттік аудит; цифрландыру; халықаралық тәжірибе; автоматтандыру; цифрлық аудит; аудитті цифрландыру; жасанды интеллект аудитте; цифрлық құралдарды қолдану; электрондық есеп беру жүйелері